afshin3a.eth
afshin3a.eth

@afshin3a

16 تغريدة 4 قراءة Dec 15, 2024
یه قهوه رو با لذت می‌خوردیم که از امروز قراره زهرمارمون شه!
این دوستمون اشاره‌ی ریزی به آفلاتوکسین در قهوه کرد که من سعی می‌کنم موضوع رو یه‌کم باز کنم.
ما در دانشگاه درسی داشتیم به نام «سم شناسی صنعتی». ادامه👇
من به شخصه هیچ وقت دانشجوی درس‌خونی نبودم ولی نمی‌دونم چرا این آفلاتوکسین تو ذهنم مونده😁
شاید به خاطر اینه‌ که هم به شدت سمی است و هم به وفور در زندگی روزمره‌مون باهاش درگیریم.
خب اجازه بدید بگم که اصلا این آفلاتوکسین چی هست و چرا خطرناکه؟
آفلاتوکسین‌ها ترکیبات سمی تولیدشده توسط کپک‌ها به ویژه گونه‌های
Aspergillus flavus
و
Aspergillus parasiticus
هستن و متاسفانه به شدت مقاوم به گرما هستند که در مواد غذایی کپک‌زده تولید می‌شه.
حالا خطرات این آفلاتوکسینا چیا هست؟
1. سرطان‌زایی
آفلاتوکسین B1 به عنوان یکی از قوی‌ترین عوامل سرطان‌زای طبیعی شناخته میشه و می‌تونه باعث سرطان کبد (هپاتوسلولار کارسینوما) بشه.
سازمان بهداشت جهانی (WHO) آن را در گروه 1 مواد سرطان‌زا قرار داده است.
2. آسیب به کبد
آفلاتوکسین به دلیل تمرکز در کبد، باعث التهاب کبد، سیروز و آسیب بافتی می‌شود.
مصرف مزمن آن می‌تواند به اختلال عملکرد کبد منجر بشه.
3. مسمومیت حاد (Aflatoxicosis)
در دوزهای بالا، آفلاتوکسین می‌تواند باعث مسمومیت حاد شود که علائم آن شامل:
تهوع، استفراغ، درد شکم
آسیب شدید کبدی
مرگ در موارد حاد
منابع آلودگی به آفلاتوکسین چیا هست؟
غلات، خشکبار، دانه‌های روغنی، قهوه و ادویه‌ها مهمترین منابع آلودگی آفلاتوکسین هست.
حتما شنیدید که هر ساله مقدار زیادی از پسته‌ی صادراتی ایران به دلیل داشتن مقادیر بالاتر از حد مجاز آفلاتوکسین برگشت می‌خوره.
اما یکی دیگر از منابع دیگری که متاسفانه به وفور ممکنه در آن آفلاتوکیسن یافت بشه، لبنیات مصرفی ما هست. در ایران به دام‌ها، عموما علوفه کپک‌زده یا نون‌خشک کپک‌زده میدن!
نقل‌قولی از یکی از اساتید ما بود که اکثر شیرهای تولیدی در ایران دارای مقادیر غیرمجاز آفلاتوکسین هست که قاعدتا من نمی‌توانم رد و یا تایید کنم.
پس آفلاتوکسین ممکن است از طریق شیر دام‌های تغذیه‌شده با علوفه‌ی کپک‌زده و یا نون خشک کپک‌زده وارد زنجیره غذایی‌مون بشه.
از بحثمون دور نشیم.
گفتیم یکی از مواردی که خیلی شایع هست، دانه‌های قهوه هست. این دانه‌ها (و یا پودرش) اگر در محیط‌های گرم و مرطوب نگهداری شوند، ممکن است کپک بزنند و این سم را تولید کنند.
متاسفانه در فرآیندهایی مانند برشته کردن قهوه، این سم از بین نمی‌رود و حتی در فرایند تهیه اسپرسو، که دما معمولاً بین 90 تا 96 درجه سانتی‌گراد است، آفلاتوکسین‌ها تخریب نمی‌شن.
برای تخریب آفلاتوکسین‌ها، دماهای بسیار بالاتری (بالاتر از 250 درجه سانتی‌گراد) برای مدت طولانی نیاز است، که در فرآیندهای معمول تهیه قهوه قابل دستیابی نیست.
متأسفانه هیچ روش خانگی دقیق، ساده و ایمنی برای سنجش آفلاتوکسین وجود ندارد. تشخیص آفلاتوکسین به تجهیزات تخصصی و آزمایش‌های دقیق نیاز دارد، مانند:
ا1.HPLC
2. الایزا (ELISA)
3. طیف‌سنجی جرمی (Mass Spectrometry)
از اونجایی که مملکت بی‌صاحابه و در سیاست‌های کلان جمهوری اسلامی در حوزه‌ی بهداشت و درمان، اکثر بودجه صرف درمان میشه (و نه بهداشت)، اصولا پایش یک چنین موضوعی نیازمند بودجه‌ی زیادی است که قاعدتا به‌پشم کسی نیست.
جالبه بدونین که آفلاتوکسین در مقادیر بسیار کم (در حد نانوگرم) سمی است.
چه خاکی به سرمون بریزیم؟
اگر خودتون دونِ سبز قهوه رو برشته می‌کنید، باید از منبع معتبر تهیه کنید(به قول دوستمون دانه‌ی سبز شناسنامه‌دار) و مطمئن شوید که نگهداری دونه‌ی قهوه و حتی پودر اون و سایر مواد غذایی در جای خشک و خنک صورت می‌گیرد.
قهوه و سایر مواد غذایی رو سعی کنید از برندهای معتبر تهیه کنید. میدونم گرونن. حداقل بهتر از اینه که کبدمونو از دست بدیم.
اگر مواد غذایی کپک زدن(مخصوصا مایعات) فورا تمام مواد را دور بریزید و اونا رو مصرف نکنید.
سالم باشید.

جاري تحميل الاقتراحات...