Onur Ağdacı
Onur Ağdacı

@onragdaci

9 Tweets 12 reads Apr 04, 2024
1-Selamlar ben geldim. 2 gündür rahatsızdım.
#HEKTS 12/2023 bilançosunu birlikte inceleyelim.
2- #HEKTS Likidite analizi
Cari Oranı : 0.96
Likidite Oranı : 0.69
Nakit Oranı : 0.29 seviyesinde.
HEKTAS için geçmiş verileri de göz önünde bulundurduğumuzda bu oranlar bir tercih gibi duruyor.
Stok Bağımlılık Oranı: 2.63
Şirketin Kısa vadeli yükümlülüklerinden nakit ve nakit benzerlerini çıkardığımızda geriye kalan tutarın Stoklara oranı.
Genelde 4. çeyrek bilanço verilerinde bu oran düşüyor fakat bu çeyrek düşmesine rağmen geçmiş verilerin üstünde. Diğer çeyrekelr bu bağımlılık oranı artış gösterebilir.
Net Çalışma Sermayesi Oranı : Negatif.
3- #HEKTS için mali yapı tarafına bakalım.
Kaldıraç oranı : 70%
Finansal borç oranı : 57%
Bu çeyrek çoğu şirkette gördüğümüz gibi bu oranlarda bir gerileme söz konusu bu iyi bir şey. Şunu da belirtmekte yarar var HEKTS her 4. çeyrek verisinde bu oranların gerilediğine şahit oluyoruz. Bu durumda 2022/12 ye baktığımızda güncel oranlar bu yılın üstünde.
Şirketin her 1 birim pasif varlığı için:
0.3 birim öz sermayesi
0.62 birim Kısa vadeli yükümlülükleri ve
0.08 birim Uzun vadeli yükümlülükleri mevcut.
Kısa vadeli yükümlülükler ile dönen bir şirket.
Finansman oranı : 0.42 ye yükselmiş.
Şirketin elinde bulunan özkaynakları toplam yükümlülüklerin %42 sine yükselmiş diyebiliriz. Yine bu oranda da bir mevsimsellik söz konusu.
4- #HEKTS için faaliyet etkinlikleri ile devam edelim.
Şirketimizin yatırımlarının kaç katı kadar satış yaptığını gösteren Aktif Devir Hızı : 0.32 ye kadar gerilemiş.
Son 5 çeyrektir düşüşüne devam ediyor.
Stok Devir Süresi : 230.99 gün (!)
Ticari alacak devir süresi: 197.69 gün
Ticari borç devir süresi: 65.64 gün
Şirket elindeki stokları 230 günde 1 çevirirken ticari alacaklarını 197 günde tahsil ediyor. Borçlarını ise 65 günde ödüyor.
Ne kadar ödediğinden bağımsız olarak bu oranların birbirlerine yakın olması herzaman benim tercihim. Alacak devir süresi ticari borç devir süresinden düşükse tadından yenmez :)
Şirketin mevcut işletme sermayesi şu an için negatif. Son 3 çeyrektir de negatif gidiyor. Fakat ihtiyacı olan işletme sermayesi ise artarak devam ediyor. Bu durumda ileride yükümlülüklerin daha da artacağına şahit olabiliriz.
5- #HEKTS için karlılık tarafına bir bakalım.
Öz sermaye Kârlılığı ve Aktif Kârlılık ilk defa eksi yazıyor. Eğer ciddi bir yatırımın habercisi değilse endişe verici bir durum.
Diğer kalemleri sizi yorumunuza bırakacağım fakat bana çok anlamlı gelmedi.
6- #HEKTS için skorları ekliyorum.
Bilanço analizinin bu kısmını çok seviyorum. Buraya kadar gelirken emin olun skorlara bakmadan yorumda bulunuyorum burası da tuzu biberi oluyor :)
Karlılık Skorumuz : 0
Büyüme Skorumuz : 2
Borçluluk Skorumuz : 1
Piotroski Skorumuz : 3
Toplam skor ise 6/27 olarak gözüküyor. Sanırım en düşük puan rekoru geldi.
Bu skorlar ile endeks altı getiri beklentisi oluşabilir.
Milyon milyar naptın ?
7- #HEKTS tarihsel verilere bir göz atalım. Şirketimizin tarihsel verilerinde
FK Ortalaması 63.01 iken son durumda 50.96
PD/DD Ortalaması 23.67 iken son durumda 14.55
FD/FAVOK 41.07 iken son durumda 24.71
FD/Satışlar Ortalaması 12.20 iken son durumda 5.63
En azından çarpanlar açısından bir sıkıntısı kalmamış :)
8- #HEKTS için yatırım tavsiyesi verebilecek bir konumda olan biri değilim o yüzden lütfen aşağıdaki rakamları tavsiye olarak algılamayın.
Asıl olan iyi bilançodur. Kaldı ki kötü bilançoda iyi bir değerleme çıktığına da şahit olmadım.
Ben veri işleyen biri olarak sizin için çarpma bölme işlemini kolaylaştırıp sonuçları ekledim. Değerleri dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
9- #HEKTS Buraya kadar geldiyseniz beğenmeyi, takip ve yorum atmayı unutmayın. RT de yapabilirseniz memnun olurum böylelikle daha fazla kişiye temel analiz aşılayabiliriz.

Loading suggestions...