#Tuprs Varlık ve sermayeden başlıyoruz.Şirket bu çeyrektede dönen varlıklardan destek almış bulunuyor.Açıkçası bu zamanlara tampon olacak artış zamanın yapılmıştı şuanda kullanıyor.Duran varlık tarafında artış ivmesi devam ederken sermayesinde temettü kaynaklı hafif törpü mevcut.
#Tuprs Bakınız stoklardan destek devam ediyor.Bu çeyrekte stoklarını 634 MTL kadar harcıyor.Sonuçta şirket uzun süre stoklarını arttırdı marj baskını aşmak ve elini kuvvetlendirmek adına stok kullanması normal.Marjlarda bu katkıyı göreceğiz.
#Tuprs Pasif tarafına yani borçların tutarsal gelişimine baktığımızda, başarılı bir süreç yönetimi görüyoruz kısa vadeli borçlarını azaltmaya devam eden şirket uzun vadeli borçlarını stabil tutuyor.Böylece nakit ve mali yapısını güçlü tutmaya devam ediyor.
#Tuprs Ticari faaliyetlere yavaştan girelim.Evet şirket yıla tutarsal anlamda geçen yılın üzerinde başlıyor. Geçen yıl 4.2 Mia TL ana iş karlılığı yapan şirket bu yıla %177 gelişim sağlayarak 11.8 Mia TL ile başladı.Yani geçen yılın üzerinde bir başlangıç ivmesi görüyoruz.Önemli.
#Tuprs Peki ticari gelişim ivmesi başarı peki dipte bu işi genele yaymış mı dediğimizde yine aynı başlangıç ivmesini daha agresif görüyoruz.Özellikle borç azalışı burada etkili oldu. Geçen yıla 895 MTL net karla başlarkan bu yıla %653 büyümeyle 6.7 Mia TL net karla başladı.
#Tuprs Marjlara geçtiğimizde açıkçası bakınız şirketin marj gelişimi güçlü stoklar kısmında ayrıca belirtmiştim emniyet stoklarını kullanmaya ve ciroya ulaşmada daha katma değerli ilerleyen şirket bu çeyrekte brüt kar marjını zirve yaptırdı.
#Tuprs Ben bu şirketin marj gelişimini açıkçası çok beğeniyorum.Eski bir twette altına paylaşacağım.Bakınız hem ticari faaliyetin yan unsurları dahil gösteren efk sını hem de sadece ana iş kar marjını yukarı seviyelerine taşımaya yılın bu zorlu çeyreğinde de başarılmış bulunuyor.
#Tuprs Ara bir not.Borsaya basit bakın arkadaşlar analizlere rakamlara basit bakın gerisi kolay.
#Tuprs Devam edelim.Şirketin hem aktif yani varlık gelişimi hemde ticari işlerinin güçlenmesine dair durumları gördük.Burada ise tüm faaliyetlerin sonunca ele kalan tlnin marj gelişimi görüyoruz.Açıkçası güçlü seviyelerine devam ediyor.Aynı çeyreğe göre ise 6,1 puan artışa sahip.
#Tuprs 4 ana amiral göstergeyi görüyoruz.Bakınız yıl bazlı bariz gelişim veyahut yıla geçen seneki aynı çeyereğe göre daha güçlü başladığını görüyoruz.Yıllık favök gelişimi %169 gelirken cironun iç piyasaya kayması kur baskısını azaltmasına destek olmuş bulunuyor.
#Tuprs Hangi yönden incelersek inceleyelim.Şirket tek kelime gelişmeye bu koca cüssesiyle devam ediyor.Bakınız varlıklarının yönetimini yani sahip olduğu aktiflerden elde ettiği karlılık gelişimi görüyoruz.Burası yönetim başarısıdır. Geçen yılki %0,8'den bu yıl %4,5'a taşıyor.
#Tuprs Finansallara geçiyorum.Burada ekonomik rantabilite yani şirketi finanse eden borçlar + Sermayenin ne derece verimli kullanıldığını görüyoruz.Bakınız burada da yönetim kalitesini ortaya koyuyor geçen yıl -%2,9 gelirken bu yıla %2,9 ile başladı.Finansallar güçlü yönetiliyor.
#Tuprs Finansallar nakit akış kısmından devam edelim.Şirket aşırı likit yapısı mevcut eli geniş ve yatırım yapmak bu şirket için bir vazgeçilmezdir.Çünkü bu finansalları farklı alanlara aktarılarak değerlenmesi gerekiyor.Evet Cari oran1,48 elinde 32 Mlyr çalışma sermayesi mevcut.
#Tuprs Mali yapı tarafında ise üst tabloda şirketin borç ağırlığını görüyoruz ve bu seviye kendi içinde diplere yaklaştı yani şirket borç ağırlığını azaltarak sermayeden finansmanı arttırıyor.Akabinde alt tabloda ise sadece sermayeden finanse gücünün arttığını görüyoruz.
#Tuprs Rasyolarla bitirelim.
Bilanço zaten yıla güçlü başlandığını bize göstermişti ve çarpanlarda bize bunun sağlaması olarak yansıdı.Görüldüğü üzere son 3 yıl karşılaştırmasında güçlü rasyolaral ulaşılmış bulunuyor.Yıllık %42 artışla 122 Mia tl Fd büyüklüğüne ulaşılıyor.
YTD.
Bilanço zaten yıla güçlü başlandığını bize göstermişti ve çarpanlarda bize bunun sağlaması olarak yansıdı.Görüldüğü üzere son 3 yıl karşılaştırmasında güçlü rasyolaral ulaşılmış bulunuyor.Yıllık %42 artışla 122 Mia tl Fd büyüklüğüne ulaşılıyor.
YTD.
Loading suggestions...